RenoveringRUT och ROT

Tips vid en dödsbo röjning

När någon anhörig har dött, sker först en bouppteckning för att se hur mycket tillgångar den avlidne har, innan en dödsbo röjning görs. Bouppteckningen görs av en jurist, antingen på begravningsbyrån eller så kan en privat jurist hjälpa till. Om den avlidne har haft en jurist som skött det ekonomiska med mera, är det ofta den som får sköta den saken. Ibland har den avlidne ingen förmögenhet, då kan barnen om det finns några göra bouppteckningen själva. Skatteverket skickar ut blanketter ganska snart efter dödsdagen.

Städning av bostaden
Oavsett hur den avlidne bott innan han/hon dog måste bostaden tömmas på alla möbler och städas ordentligt. Bodde den avlidne i en hyresrätt är det hyresvärden som ska kontrollera om lägenheten är ordentlig städad, om det var en bostadsrätt eller villa är det mäklaren som ska säga om bostaden är i bra skick och välstädad. Var den avlidne gammal kanske han/hon hade massor med saker som ska bort och det är ett slitsamt jobb. När du, eventuella syskon, och andra Städredskapsom ska ärva fått den andel de ska ha, och valt ut saker de vill ha, kan det vara skönt att överlåta städningen till en städfirma, som kastar det ingen vill ha och gör en rejäl städning. Observera att ett dödsbo inte har rätt till RUT- eller ROT-avdrag.

Dödsbo röjning av ett företag
Det kan vara skönt att låta en städfirma ta hand om städningen av den avlidnes bostad. Det är jobbigare än vad du tror att städa efter en äldre människa som bott länge på samma ställe. Har han/hon inte haft städhjälp är det mycket som behöver fixas. Om den avlidne rökt i sin hyresrätt har hyresvärden rätt att begära en sanering av lägenheten, då görs den rent med kemikaliska ämnen. Det kanske även finns smådjur som mal med mera, och då måste bostaden också saneras. Det kan bli en dyr historia, men helt nödvändigt.

Sanering av bostadsrätt och villa
Om den avlidne bott i en bostadsrätt, kan mäklaren som ska sälja den begära att en sanering görs innan den sätts ut till försäljning. Har den avlidne bott i en villa, sker det ungefär på liknande sätt som vid en dödsboröjning av en bostadsrätt. När villan är tömd är det vanligt att ta dit en besiktningsman som tittar i vilket skick villan är i och även värderar den. Upptäcker han/hon att det finns brister som exempelvis fukt och mögel eller att någon rökt så väggarna blivit gulaktiga, ja då blir det aktuellt med en sanering. Det kan ta lång tid att göra en sanering, beroende på villans storlek och vad som är förstört. När allt detta är över kan alla anhöriga släppa den biten och kunna börja sörja i lugn och ro. Det här med dödsbo röjning, och vad det kan innebära är ofta inget du som anhörig tänker på förrän det är dags att ta i tu med dödsboet.